Składniki:
- Opakowanie kuskusu
- 500 gram filetu z piersi kaczki
- Pęczek szparagów
- Olej
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- Cukier
- 1 jajko
- 2 łyżki octu
- Smalec
- 2-3 ząbki czosnku
- Gałązka rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Szparagi ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
- Mięso umyj, osusz, natnij w sposób kratownicy. Posyp solą, pieprzem i majerankiem
- Odłóż na godzinkę, dwie pod folię do lodówki. Następnie na rozgrzanej patelni z olejem połóż piersi.
- Przysmaż z każdej strony na smalcu do uzyskanego koloru. Zacznij od przysmażenia skóry, następnie po obróceniu mięsa włóż w „przedziałki” pokrojony czosnek i gałązkę rozmarynu. Zmniejsz ogień i smaż całość około 20 – 30 minut.
- Zagotuj wodę z octem. Jajko wbij do szklanki/miseczki. Kiedy woda zacznie się gotować stwórz łyżką „wir”. Następnie wlej jajko w środek wiru i delikatnie „popędzaj” łyżką wodę.
- Jajko wyciągnij po minucie łyżką cedzakową i odłóż na talerz , lub ręcznik kuchenny.
- Szparagi po ugotowaniu również odcedź na ręczniku.
- Kuskus ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opakowaniem.
- Po ugotowaniu kuskusa możesz wymieszać z odrobiną masła.
Smacznego życzy Anka 🙂