Soczysta Kaczka Z Kuskusem I Szparagami Darii

Składniki:

  • Opakowanie kuskusu
  • 500 gram filetu z piersi kaczki
  • Pęczek szparagów
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Cukier
  • 1 jajko
  • 2 łyżki octu
  • Smalec
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania:

  • Szparagi ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cukru.
  • Mięso umyj, osusz, natnij w sposób kratownicy. Posyp solą, pieprzem i majerankiem
  • Odłóż na godzinkę, dwie pod folię do lodówki. Następnie na rozgrzanej patelni z olejem połóż piersi.
  • Przysmaż z każdej strony na smalcu do uzyskanego koloru. Zacznij od przysmażenia skóry, następnie po obróceniu mięsa włóż w „przedziałki” pokrojony czosnek i gałązkę rozmarynu. Zmniejsz ogień i smaż całość około 20 – 30 minut.
  • Zagotuj wodę z octem. Jajko wbij do szklanki/miseczki. Kiedy woda zacznie się gotować stwórz łyżką „wir”. Następnie wlej jajko w środek wiru i delikatnie „popędzaj” łyżką wodę.
  • Jajko wyciągnij po minucie łyżką cedzakową i odłóż na talerz , lub ręcznik kuchenny.
  • Szparagi po ugotowaniu również odcedź na ręczniku.
  • Kuskus ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opakowaniem.
  • Po ugotowaniu kuskusa możesz wymieszać z odrobiną masła.

Smacznego życzy Anka 🙂

Dodaj komentarz