Pączki Z Nadzieniem I Polewą Milka – 2 Sposoby

Sposób 1 – Ad 1 / Ad 2

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 100g drożdży świeżych
  • 100-150g cukru
  • 500ml mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek oliwy lub 100g masła
  • Opcjonalnie laska wanilii
  • 1 kieliszek spirytusu
  • Sok i skórka z cytryny
  • 1.5kg tłuszczu do smażenia (smalec) lub olej rafinowany
  • 100g cukru pudru do posypania

Sposób 2

  • 1kg mąki pszennej
  • 120g drożdży świeżych
  • 15 żółtek
  • 500ml mleka
  • 150-200g cukru
  • 200g masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • Laska wanilii
  • Sól
  • 1 kieliszek rumu
  • 3-4 gorzkie migdały lub olejek migdałowy
  • 1-1.5kg smalcu do smażenia lub oleju
  • 100-150g cukru pudru do posypania

Nadzienie adwokatowe:

  • 300-350 ml mleka
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 6 żółtek
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Nadzienie budyniowe:

  • 80g cukru
  • Sól
  • Olejek waniliowy
  • 50g masła
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 500ml mleka

Nadzienie czekoladowe:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 50 g masła
  • 550 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru

Polewa:

  1. Mleczna
  • 200g czekolady Milka
  • 50 g masła
  • Łyżka wódki

2. Mleczna gęsta

  • 200 g czekolady Milka
  • 2 łyżki gorącego mleka 3,2%
  • Mały kubeczek śmietany kremówki
  • 1 płaska łyżka żelatyny

3. Bez czekolady

  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki mleka 3.2%
  • 50-80 g ulubionego kakao
  • Cukier puder

Sposób wykonania – Ad1:

  • Mąkę przesiej przez sito
  • Tłuszcz do pączków wytop w garnku.
  • Deseczki do układania pączków posyp mąką, żeby nie przykleiły się do drewna.
  • Przesiej cukier puder razem z utłuczoną wanilią .
  • Zaczyn zrób z pokruszonych drożdży z 1 łyżeczką cukru, 200g mąki i mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Utrzyj jajko z żółtkami i cukrem, dodaj mąkę, rozczyn drożdżowy, wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli, alkohol i wyrób ciasto aż będzie gładkie i lśniące ( nie będzie się kleić do ręki) wlać do ciasta troszeczkę tłuszczu i jeszcze przez chwilę wyrabiaj (ciasto powinno być nie za gęste) – odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut – gdy ciasto zacznie rosnąć, od razu je wyrabiaj.
  • Nabierz łyżką małe porcje ciasta z miski (najlepiej sobie zważyć po 40g na wadze kuchennej)
  • Palcami zanurzonymi w tłuszczu formuj na dłoni małe krążki a na środek nałóż łyżeczkę nadzienia.
  • Następnie zlep dokładnie, uformuj kulę i kładź zlepieniem na spód na posypaną mąką deseczkę i przykryj czystą ściereczkę.
  • Podgrzej tłuszcz lub olej. Jak sprawdzić, że jest wystarczająco nagrzany olej? Wrzuć kawałek ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz się zrumieni – można zacząć smażyć.
  • Wyrośnięte pączki pod ściereczką ostrożnie bierz do ręki i kładź na gorący tłuszcz górną stroną na dół.
  • Przykryj pokrywą i smaż aż do zarumienienia się spodu, wtedy możesz je obrócić szpikulcem lub widelcem – pączki powinny swobodnie pływać.
  • Dosmaż pączki już bez przykrycia. Usmażone pączki wyjmuj na ręcznik papierowy, lub ściereczkę kuchenną, aby nadmiar tłuszczu odsączyć.

Ad 2:

  • Po wyrobieniu ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 100%, nabieraj ciasto partiami i wyłóż na stolnicę posypaną mąką.
  • Bardzo lekko wałkuj na grubość 1,5-2cm.
  • Wywałkowane ciasto podziel na 2 części. Na jednej części wycinaj kółka szklanką, foremką lub metalową obręczą o średnicy od 4-6cm
  • Odstaw do ponownego wyrośnięcia na jakieś 30 minut.
  • Rozgrzej olej i wrzucaj krążki jak w AD 1.
  • Ostudzone pączki nadziewaj nadzieniami za pomocą szprychy

Uwaga!

U mnie to był hardcore – pączki dziurawiłam plastikową rurką do drinków, a nie posiadając szprycy, wykorzystałam woreczek śniadaniowy, który nacięłam w rogu, włożyłam kawałek rurki plastikowej i nadziewałam pączki po same brzegi wymieniając woreczki.

Sposób 2:

  • Pączki przyrządzić według przepisu Ad1, tylko zamiast nadzień poniżej,
  • Nadziewać nadzieniem przyrządzonym z 150g zmielonych orzechów włoskich, zmieszanych z 250g ucieranej róży cukrowej.

Ucierana róża z cukrem:

  • 100g płatków dzikiej róży
  • 200g cukru
  • Sok z cytryny
  • Płatki róż należy oczyścić z brudu i robaczków. Tak oczyszczone płatki róży przełóż do makutry lub moździerzu, zasyp cukrem i ucieraj około 10-15 minut.
  • Po tym czasie dodaj około pół łyżeczki cytryny i ucieraj dalej około 10-15 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści.

Nadzienia

Nadzienie adwokatowe

  • Mleko zagotuj i poza gotowaniu odstaw na bok i wymieszaj z ajerkoniakiem.
  • Następnie cukier utrzyj z żółtkami na masę mikserem.
  • Dodaj masę do mleka z ajerkoniakiem i wymieszaj dokładnie.
  • Postaw na palnik o średniej mocy i mieszaj do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Zagotuj masę i mieszaj około 1min do momentu zgęstnienia jej. Odstaw do ochłodzenia. – przykryj folią, by nie powstał kożuch.

Nadzienie budyniowe

  • Do miski dodaj cukier  z mąką i szczyptą soli. Wymieszaj wszystko razem.
  • Do drugiej miski dodaj mleko, żółtka i olejek waniliowy. Wszystko razem zmiksuj.
  • Masę z żółtek i mleka przelej do garnuszka i dodaj wymieszaną mąkę z cukrem.
  • Wszystko razem wymieszaj.
  • Następnie dodaj pokrojone masło w temperaturze pokojowej i podgrzewaj na średnim ogniu mieszając, aby nic się nie przypaliło.
  • Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj cały czas nie przestając mieszać około 1 minuty aż budyń zgęstnieje.
  • Gotowy krem przykryj folią i odstaw do ostudzenia.

Nadzienie czekoladowe:

  • W 150 ml mleka rozpuść proszek budyniowy a pozostałe mleko podgrzej z masłem i cukrem
  • Następnie dodaj połamaną czekoladę na drobno do mleka z masłem i cukrem.
  • Gdy czekolada się rozpuści wlej mleko z rozpuszczonym proszkiem i wymieszaj aż masa zgęstnieje i będzie gładka.
  • Budyń przykrywamy folią i odstaw do ostudzenia.

Polewa:

Mleczna:

  • Czekoladę pokrusz drobno.
  • W rondelku, na małym ogniu, podgrzej mleko.
  • Dodaj czekoladę.
  • Mieszaj cały czas do momentu aż czekolada się rozpuści. Po jej rozpuszczeniu odstaw na bok.

Mleczna gęsta:

  • Pokrusz czekoladę.
  • Rozpuść ją razem ze śmietanką kremówką w rondelku na małej mocy.
  • Żelatynę rozpuść w gorącym mleku.
  • Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady, cały czas mieszając.
  • Po uzyskaniu gładkiej masy możesz polewać pączki.

Bez czekolady:

  • Margarynę roztop w garnuszku.
  • Następnie dodaj mleko, cukier puder i kakao.
  • Wymieszaj składniki aż do rozpuszczenia się ich całkowicie.
  • Uwaga! Aby polewy NIE ZAGOTOWAĆ.

Smacznego życzy An Ka 🙂

Reklama

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s