Mafaldine Z Aksamitnym Sosem Grzybowym

Składniki:

  • Makaron Mafaldine (bardzo podobny do Tagiatelle, jednak różni się grubością oraz jest bardziej karbowany)
  • Winiary sos grzybowy
  • Ulubiona szynka
  • Cebula
  • Śmietana 12-18%
  • Olej
  • Pieprz
  • Sól
  • Oregano
  • Sezam

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz z łupiny i pokrój w półkrążki.
  • Szynkę pokrój w kwadraty i przysmaż na rozgrzanej patelni razem z cebulą.
  • Sos rozrób z wodą i śmietaną zgodnie z opakowaniem i wlej na patelnię. Duś do momentu, aż sos zgęstnieje.
  • Dodaj oregano i przyprawy.
  • Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  • Udekoruj sezamem do smaku.

Smacznego życzy An Ka 🙂

Reklama

Pączki Z Nadzieniem I Polewą Milka – 2 Sposoby

Sposób 1 – Ad 1 / Ad 2

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 100g drożdży świeżych
  • 100-150g cukru
  • 500ml mleka
  • 7 żółtek
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek oliwy lub 100g masła
  • Opcjonalnie laska wanilii
  • 1 kieliszek spirytusu
  • Sok i skórka z cytryny
  • 1.5kg tłuszczu do smażenia (smalec) lub olej rafinowany
  • 100g cukru pudru do posypania

Sposób 2

  • 1kg mąki pszennej
  • 120g drożdży świeżych
  • 15 żółtek
  • 500ml mleka
  • 150-200g cukru
  • 200g masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • Laska wanilii
  • Sól
  • 1 kieliszek rumu
  • 3-4 gorzkie migdały lub olejek migdałowy
  • 1-1.5kg smalcu do smażenia lub oleju
  • 100-150g cukru pudru do posypania

Nadzienie adwokatowe:

  • 300-350 ml mleka
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 6 żółtek
  • 80 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Nadzienie budyniowe:

  • 80g cukru
  • Sól
  • Olejek waniliowy
  • 50g masła
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • 500ml mleka

Nadzienie czekoladowe:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 50 g masła
  • 550 ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru

Polewa:

  1. Mleczna
  • 200g czekolady Milka
  • 50 g masła
  • Łyżka wódki

2. Mleczna gęsta

  • 200 g czekolady Milka
  • 2 łyżki gorącego mleka 3,2%
  • Mały kubeczek śmietany kremówki
  • 1 płaska łyżka żelatyny

3. Bez czekolady

  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki mleka 3.2%
  • 50-80 g ulubionego kakao
  • Cukier puder

Sposób wykonania – Ad1:

  • Mąkę przesiej przez sito
  • Tłuszcz do pączków wytop w garnku.
  • Deseczki do układania pączków posyp mąką, żeby nie przykleiły się do drewna.
  • Przesiej cukier puder razem z utłuczoną wanilią .
  • Zaczyn zrób z pokruszonych drożdży z 1 łyżeczką cukru, 200g mąki i mlekiem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Utrzyj jajko z żółtkami i cukrem, dodaj mąkę, rozczyn drożdżowy, wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny, resztę mleka, szczyptę soli, alkohol i wyrób ciasto aż będzie gładkie i lśniące ( nie będzie się kleić do ręki) wlać do ciasta troszeczkę tłuszczu i jeszcze przez chwilę wyrabiaj (ciasto powinno być nie za gęste) – odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut – gdy ciasto zacznie rosnąć, od razu je wyrabiaj.
  • Nabierz łyżką małe porcje ciasta z miski (najlepiej sobie zważyć po 40g na wadze kuchennej)
  • Palcami zanurzonymi w tłuszczu formuj na dłoni małe krążki a na środek nałóż łyżeczkę nadzienia.
  • Następnie zlep dokładnie, uformuj kulę i kładź zlepieniem na spód na posypaną mąką deseczkę i przykryj czystą ściereczkę.
  • Podgrzej tłuszcz lub olej. Jak sprawdzić, że jest wystarczająco nagrzany olej? Wrzuć kawałek ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz się zrumieni – można zacząć smażyć.
  • Wyrośnięte pączki pod ściereczką ostrożnie bierz do ręki i kładź na gorący tłuszcz górną stroną na dół.
  • Przykryj pokrywą i smaż aż do zarumienienia się spodu, wtedy możesz je obrócić szpikulcem lub widelcem – pączki powinny swobodnie pływać.
  • Dosmaż pączki już bez przykrycia. Usmażone pączki wyjmuj na ręcznik papierowy, lub ściereczkę kuchenną, aby nadmiar tłuszczu odsączyć.

Ad 2:

  • Po wyrobieniu ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość o 100%, nabieraj ciasto partiami i wyłóż na stolnicę posypaną mąką.
  • Bardzo lekko wałkuj na grubość 1,5-2cm.
  • Wywałkowane ciasto podziel na 2 części. Na jednej części wycinaj kółka szklanką, foremką lub metalową obręczą o średnicy od 4-6cm
  • Odstaw do ponownego wyrośnięcia na jakieś 30 minut.
  • Rozgrzej olej i wrzucaj krążki jak w AD 1.
  • Ostudzone pączki nadziewaj nadzieniami za pomocą szprychy

Uwaga!

U mnie to był hardcore – pączki dziurawiłam plastikową rurką do drinków, a nie posiadając szprycy, wykorzystałam woreczek śniadaniowy, który nacięłam w rogu, włożyłam kawałek rurki plastikowej i nadziewałam pączki po same brzegi wymieniając woreczki.

Sposób 2:

  • Pączki przyrządzić według przepisu Ad1, tylko zamiast nadzień poniżej,
  • Nadziewać nadzieniem przyrządzonym z 150g zmielonych orzechów włoskich, zmieszanych z 250g ucieranej róży cukrowej.

Ucierana róża z cukrem:

  • 100g płatków dzikiej róży
  • 200g cukru
  • Sok z cytryny
  • Płatki róż należy oczyścić z brudu i robaczków. Tak oczyszczone płatki róży przełóż do makutry lub moździerzu, zasyp cukrem i ucieraj około 10-15 minut.
  • Po tym czasie dodaj około pół łyżeczki cytryny i ucieraj dalej około 10-15 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści.

Nadzienia

Nadzienie adwokatowe

  • Mleko zagotuj i poza gotowaniu odstaw na bok i wymieszaj z ajerkoniakiem.
  • Następnie cukier utrzyj z żółtkami na masę mikserem.
  • Dodaj masę do mleka z ajerkoniakiem i wymieszaj dokładnie.
  • Postaw na palnik o średniej mocy i mieszaj do uzyskania gładkiej masy bez grudek. Zagotuj masę i mieszaj około 1min do momentu zgęstnienia jej. Odstaw do ochłodzenia. – przykryj folią, by nie powstał kożuch.

Nadzienie budyniowe

  • Do miski dodaj cukier  z mąką i szczyptą soli. Wymieszaj wszystko razem.
  • Do drugiej miski dodaj mleko, żółtka i olejek waniliowy. Wszystko razem zmiksuj.
  • Masę z żółtek i mleka przelej do garnuszka i dodaj wymieszaną mąkę z cukrem.
  • Wszystko razem wymieszaj.
  • Następnie dodaj pokrojone masło w temperaturze pokojowej i podgrzewaj na średnim ogniu mieszając, aby nic się nie przypaliło.
  • Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj cały czas nie przestając mieszać około 1 minuty aż budyń zgęstnieje.
  • Gotowy krem przykryj folią i odstaw do ostudzenia.

Nadzienie czekoladowe:

  • W 150 ml mleka rozpuść proszek budyniowy a pozostałe mleko podgrzej z masłem i cukrem
  • Następnie dodaj połamaną czekoladę na drobno do mleka z masłem i cukrem.
  • Gdy czekolada się rozpuści wlej mleko z rozpuszczonym proszkiem i wymieszaj aż masa zgęstnieje i będzie gładka.
  • Budyń przykrywamy folią i odstaw do ostudzenia.

Polewa:

Mleczna:

  • Czekoladę pokrusz drobno.
  • W rondelku, na małym ogniu, podgrzej mleko.
  • Dodaj czekoladę.
  • Mieszaj cały czas do momentu aż czekolada się rozpuści. Po jej rozpuszczeniu odstaw na bok.

Mleczna gęsta:

  • Pokrusz czekoladę.
  • Rozpuść ją razem ze śmietanką kremówką w rondelku na małej mocy.
  • Żelatynę rozpuść w gorącym mleku.
  • Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady, cały czas mieszając.
  • Po uzyskaniu gładkiej masy możesz polewać pączki.

Bez czekolady:

  • Margarynę roztop w garnuszku.
  • Następnie dodaj mleko, cukier puder i kakao.
  • Wymieszaj składniki aż do rozpuszczenia się ich całkowicie.
  • Uwaga! Aby polewy NIE ZAGOTOWAĆ.

Smacznego życzy An Ka 🙂

RAMEN (Polski ‚ala Ramen – 2 sposoby)

Sposób 1

Składniki:

  • Udka z kurczaka/Pierś z kurczaka/do wyboru
  • Sos ciemny/jasny
  • Pęczek cebulki zielonej
  • Jajko
  • Sezam
  • Bulion drobiowy
  • Warzywa do woka (Lidl)
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej
  • Papryka słodka
  • Czosnek granulowany
  • Ryż
Warzywa do woka Lidl

Sposób przygotowania:

  • W moim przypadku było to mięsko, które zostało z niedzielnego obiadu z kurczaka robionego w piekarniku. Jeśli jednak nie masz gotowego mięsa, udka/pierś z kurczaka ugotuj w bulionie warzywnym, lub użyj bulionu z rosołu niedzielnego, kostki rosołowej, jak wolisz.
  • Ryż ugotuj w wodzie (opcjonalnie możesz dosypać do wody łyżeczkę curry (wtedy ryż będzie miał lepszy smak)
  • Warzywa ze słoika odcedź i przysmaż chwilę na patelni na oleju. Dopraw do smaku.
  • Jajko ugotuj na twardo.
  • Cebulkę pokrój.
  • Ugotowane mięso odstaw do ochłodzenia, następnie rozszarp drobno z użyciem dwóch widelców.
  • Do garnuszka wlej wodę i wsyp sos (zgodnie z opakowaniem) zagotuj.
  • Wrzuć rozszarpanego kurczaka do sosu i mieszaj jakieś 3-5 minut.
  • Ułóż wszystko na talerzu i posyp sezamem.
  • Zamiast sosu, można wlać jedynie bulion np. z rosołu

Sposób 2

Składniki:

  • Rozszarpany kurczak
  • Jajko
  • Pęczek pietruszki
  • Pęczek cebulki zielonej
  • Ryż
  • Sezam
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej
  • Sos ciemny/jasny
  • Seler
  • Marchewka
  • Ser Grana Padano lub Parmezan
  • Bulion drobiowy

Sposób przygotowania:

  • Mięso zrobić identycznie jak w przepisie wyżej.
  • Warzywa ugotować, pokroić w paski.
  • Ryż ugotować (może być z dodatkiem curry)
  • Pietruszkę i cebulkę pokroić wedle uznania.
  • W tym przypadku jajko zostało ugotowane po Benedyktyńsku i dodałam więcej sosu, ale można dodać jedynie bulion np. z rosołu.
  • Posyp serem i sezamem.

Smacznego życzy An Ka 🙂

Złoty Kurczak Nadziewany Szpinakiem

Składniki:

  • Duży, świeży kurczak
  • Opakowanie sera feta
  • Opcjonalnie ser pleśniowy Lagon
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • Sok z połowy cytryny
  • Opakowanie świeżego szpinaku około 400gram
  • Winiary Pomysł na… kurczaka w sosie śmietanowo ziołowym
  • 250g śmietany 18%
  • Pół lub cały pomidor
  • 1 cebula
  • Papryka słodka
  • Przyprawa do kurczaka
  • 50 gram zimnego masła
  • Pół łyżeczki rozmarynu
  • Pieprz
  • Sól
  • Olej

Sposób przygotowania:

  • Pomidor sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupinki, pokrój w półkrążki i przysmaż na rozgrzanej patelni z olejem.
  • Do cebuli dorzuć pomidor i smaż do momentu odparowania wody.
  • Następnie wrzuć szpinak.
  • Szpinak zredukuje swoją objętość pod wpływem ciepła. Skrop wszystko sokiem z cytryny.
  • Ser pokrój w kawałeczki i dodaj do szpinaku.
  • Pomysł na… wymieszaj z wodą i śmietaną (zgodnie z opakowaniem) i wlej na patelnię.
  • Gdy sos zacznie pyrkać, dodać serek topiony w kawałeczkach i mieszaj tak długo, aż się roztopi.
  • Całość odstaw na bok, by się ochłodziło.
  • Kurczaka dokładnie umyj, przygotuj sobie szpikulce lub grubą nić do związania nóg.
  • Do szklanki wlej 4-5 łyżek oleju, dodaj pieprz, sól, paprykę słodką lub wędzoną, rozmaryn i ulubioną przyprawę do kurczaka. U mnie była to klasyczna przyprawa.
  • Dla wprawionych: palcami lub łyżką delikatnie oddziel skórę kurczaka od piersi i pomiędzy skórę a mięso włóż po jednej i drugiej stronie zimne masło – sprawi to, że kurczak będzie bardzo soczysty nie wysuszony.
  • Nafaszeruj kurczaka przygotowanym wcześniej farszem i zwiąż jego nogi.
  • Przygotuj brytfannę lub żaroodporne naczynie. U mnie brytfanna wygrywa zawsze.
  • Kurczaka włóż do środka, nalej wody (opcjonalnie możesz dodać kostkę rosołową, jednak z kurczaka wypłynie tyle aromatycznego sosu, że dla mnie to zbędne)
  • Wysmaruj kurczaka przygotowaną marynatą.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku nagrzanym do 180o przez około 90 minut.

Smacznego życzy An Ka 🙂

Aksamitne Penne Z Kurczakiem W Towarzystwie Szczypiora

Składniki:

  • 200 g makaronu penne Lubella
  • Pierś z kurczaka lub podwójna
  • Cebula
  • Sos Arrabiata (Combino Lidl)
  • Puszka pomidorów pellati (lidl)
  • 1 ząbek czosnku
  • Parmezan
  • Pieprz
  • Sól
  • Bazylia
  • Cebulka zielona (szczypior)
  • Opcjonalnie pieczarki

Sposób Przygotowania:

  • Kurczaka pokrój w kosteczkę i usmaż z dodatkiem soli i pieprzu na oleju na rozgrzanej patelni.
  • Dodaj pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i duś razem.
  • Dodaj pomidory z puszki oraz świeżą pokrojoną bazylię (może być suszona).
  • Dolej sosu Arrabiata, kiedy pomidory będą już mięciutkie i dosyć dobrze połączone z resztą składników.
  • Makaron wyłóż na talerz, polej sosem, posyp startym parmezanem i szczypiorem.

Smacznego życzy An Ka 🙂

Spring Rolls Z Wędzonym Łososiem, Warzywami I Kiełkami

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 1 duży ogórek zielony
  • Opakowanie papieru ryżowego
  • Wędzony łosoś
  • Sałata pekińska
  • Mix papryk – czerwona, żółta, zielona
  • Makaron Vermicelli (u mnie z House Of Asia 200g)
  • Sezam biały/czarny
  • Opcjonalnie: opakowanie przyprawy Trawy Cytrynowej
  • Pieprz
  • Sól
  • Sos sojowy
  • Sos chili słodko-kwaśny

Sposób przygotowania:

  • Do miseczki nalej wody do namaczania papieru ryżowego. Marchewkę i ogórek obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki grubości 3-5mm (maksymalnie!)
  • Paprykę wystarczy pokroić cieniutko jak reszta warzyw.
  • Łososia również pokrój w długie paseczki na około 8-10cm.
  • Sałatę opłucz i porozrywaj zielone części, białe wyrzuć.
  • Makaron wrzuć na gotującą się wodę dosłownie na 2-4 minuty (nie sól wody!). Makaron musi być al dente. Po podgotowaniu, odsącz makaron z wody, opłucz go zimną.
  • Każdy papier ryżowy zamaczaj obracając go raz wokół własnej osi zaczynając od brzegów, kończąc na zamoczeniu środka i połóż na deseczce.
  • Nałóż sałatę, warzywa na sam środek po kilka pasków każdego rodzaju + 1 pasek łososia, oderwij trochę makaronu i rozłóż na długość warzyw, popieprz, posól, dodaj odrobinę przyprawy trawy cytrynowej (możesz całość skropić cytryną lub sosem sojowym)
  • Zawiń jak gołąbki, posyp sezamem i podawaj z sosami.

Smacznego życzy An Ka 🙂

Kluseczki Śląskie Z Mięsem Mielonym – 3 wersje

Składniki:

  • Mąka ziemniaczana
  • 4-6 ziemniaków
  • 200g boczku
  • 1 cebula
  • Olej
  • Opakowanie mięsa mielonego
  • Sól
  • Pieprz
  • Trochę majeranku
  • 1 jajko

Wersja 2 – z sosem pieczarkowym

  • 250ml mleka (lub kubeczek śmietany 18%, lub sos pieczarkowy Winiary)
  • 1 serek topiony pieczarkowy
  • Małe opakowanie pieczarek
  • Pieprz
  • Sól
  • Opcjonalnie kostka rosołowa

Wersja 3 – z sosem pomidorowym

  • Passata pomidorowa (np z Lidla)
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Pół cebuli
  • Bazylia
  • Oregano
  • Pieprz
  • Sól
  • Opcjonalnie ser starty

Sposób Wykonania:

  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przeciśnij przez praskę i odstaw do ochłodzenia.
  • Mięso mielone usmaż na niewielkiej ilości oleju z cebulą. Dodaj pieprzu, soli, majeranku. Przełóż do miseczki i odstaw do ochłodzenia. (mięso możesz również zblendować)
  • Ziemniaki podziel na 4 części ( tu —> sposób obrazkowy na kluski https://alesmacznakuchnia.com/2020/10/24/rolada-wolowa-z-kluskami-i-modra-kapusta-slaski-lobiod/)
  • Dodaj mąki ziemniaczanej i uformuj kluski.
  • Następnie nałóż łyżką odpowiednią ilość mięsa na kluskę spłaszczoną w placuszek i zawiń brzegi, ukulaj w dłoniach ładny okrągły kształt.
  • Gotowe kluseczki wrzuć na gotującą i osoloną wodę na małym ogniu około 5 minut po wypłynięciu.
  • Boczek pokrój w kawałeczki, cebulę w kosteczkę i przysmaż na patelni.
  • Polej kluseczki skwarkami z cebulką.

Wersja 2 :

  • Pieczarki obierz, pokrój w plasterki i ugotuj w wodzie. Wodę odcedź.
  • Na patelnię wrzuć pieczarki na rozgrzany olej lub masło. Dodaj mleko (lub śmietanę) dopraw solą i pieprzem, opcjonalnie kostką rosołową i jeśli lubisz zagęść sos.
  • Dodaj koperek.
  • Polej kluseczki.

Wersja 3:

  • Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Przysmaż na patelni.
  • Wlej passatę pomidorową. Popierz, posól.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy.
  • Dopraw bazylią (może być świeża) i oregano.
  • Polej kluseczki. ( U mnie posypałam serem parmigiano reggiano wiórki (Lidl))

Smacznego życzy An Ka 🙂

Zupa Ogórkowa Z Klopsikami, Ziemniaczkami I Ryżem

SKŁADNIKI:

  • Woreczek ryżu parboiled
  • 3-4 ziemniaki
  • 250 gram mięsa mielonego (u mnie drobiowe)
  • Koperek
  • Sól
  • Pieprz
  • Mały kubeczek śmietany 12-18%
  • 5-6 Ogórków kiszonych
  • Kostka rosołowa
  • Kostka warzywna (lub 1.5l bulionu)
  • Maggi
  • 2-3 liście laurowe
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • Marchewka
  • Korzeń pietruszki
  • Jajko
  • Papryka słodka
  • Czosnek granulowany lub staropolski

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej 1.5 – 2l wody lub 1.5l bulionu
  • Ogórki zetrzyj na grubych oczkach lub użyj robota kuchennego. Nadmiar soku odciśnij, lub wlej cały do bulionu (u mnie był cały wlany do 1/5l wody.
  • Wrzuć kostki rosołowe i zacznij gotować (nie musisz wrzucać, do wcześniej przygotowanego bulionu)
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dorzuć do gotujących się ogórków. Tak samo zrób z marchewką i pietruszką (u mnie było bez)
  • Mięso mielone przerzuć do miseczki, dodaj pieprzu, soli, trochę papryki słodkiej, czosnku i jajko. Wymieszaj wszystko i uformuj małe klopsiki.
  • Kiedy ziemniaki będą pół twarde wrzuć woreczek surowego ryżu do zupy (nie gotuj osobno). Na samym końcu, kiedy ryż będzie już w miarę gotowy około 10 minut przed wyłączeniem, wrzuć do zupy klopsiki.
  • Wodę z zupy odlej ze dwie chochle i rozmieszaj ze śmietaną. Z powrotem wlej do garnka.
  • Dodaj ziele, liście i przypraw do smaku Maggi.

Smacznego życzy An Ka 🙂

Jabłecznik Z Kruszonką I Pianką

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:

  • 5 żółtek
  • 420g – 450g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła (cała kostka)

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250g cukru

Jabłka:

  • 1kg jabłek (np. szara reneta) – u mnie jabłka z ogrodu późna odmiana/wczesno zimowa (być może szampion)
  • Cynamon
  • Cukier waniliowy
  • Sok z połowy cytryny

Sposób Przygotowania:

  • Wszystkie składniki dodajemy do miski, masło zetrzyj na tarce, lub pokrój w małe kosteczki i dodaj do miski. Wszystko razem dłońmi ucieraj lub posłuż się robotem kuchennym. Ciasto, gdy będzie gotowe zawiń w folię spożywczą/woreczek i odłóż do lodówki na godzinkę.
  • Beza. Białka do miseczki, dodaj soli i ubijaj na piękną i lśniącą masę. Podczas ubijania dodawaj powoli cukier. Na końcu dodaj cytryny.
  • Masa nie powinna ściekać, gdy się ją obróci do góry nogami.
  • Jabłka umyj dokładnie, obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach. Odciśnij z nadmiaru soku i przerzuć do garnka. Dodaj trochę wody, sok z cytryny (żeby jabłka nie sczerniały) i cynamon. Podgotuj na małym ogniu do otrzymania gęstej konsystencji. Odłóż na bok do ostudzenia.
  • Wyjmij ciasto z lodówki, odłóż 1/3 ciasta i schować je z powrotem do lodówki. Z 2/3 pozostałego ciasta uformuj kulę i pokrój ją na cienkie plastry, ułóż je na dnie blaszki o wymiarach 25 x 35 cm posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką.
  • Plastry ugnieć palcami na jedną równą warstwę i wstawić do piekarnika na 10 minut.
  • Na spód rozłóż równomiernie jabłka i posyp górę startym ciastem, lub zamiast tarcia odrywaj kawałeczki, rozpłaszcz i połóż na jabłkach (zostaw miejsca na piankę)
  • Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 175°C z termo obiegiem (lub w 180°C przy ustawieniach góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
  • 5 minut przed końcem wyjmij ciasto i nałóż punktowo piankę w wolne miejsca, włóż ciasto z powrotem do piekarnika.

Smacznego życzy An Ka 🙂

Paszteciki Z Ciasta Francuskiego – 2 wersje nadzienia

Wersja Pierwsza – Zielona Fantazja

Składniki – porcja na 4-6 osób :

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • Pól kg mięsa wołowego/ wołowo-wieprzowego
  • Szpinak opakowanie małe lub mieszanka chińska
  • Ser sałatkowy słony lub feta
  • Mozzarella tarta (nie w zalewie)
  • Garść grzybów Muun lub Shitake
  • Pietruszka pęczek
  • 4 ząbki czosnku
  • Czosnek
  • Czarnuszka
  • Sezam
  • Pieprz
  • Sól
  • Łyżka cukru
  • Masło
  • Pasta zielone curry
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • Opcjonalnie można kupić do picia turecki jogurt Ayran dla złagodzenia ostrości w ustach

Sposób przygotowania:

  • Mięso mielone usmaż na maśle z pastą curry
  • Dodaj sól, pieprz i cukier.
  • Na maśle na osobnej patelni rozpuść masełko wyciśnij z 4 ząbki czosnku dodaj sól, gdy czosnek się rumieni dodaj grzyby i szpinak w liściach.
  • Do gotowego mięsa dodaj pół sera sałatkowego / feta aż się rozpuści  na wolnym ogniu.

Wersja Druga – Czerwona Potęga

  • Wszystko tak jak wyżej, ale nie dodajesz zielonego curry a przyprawę Knorr Harris.
  • Na maśle usmaż mięso mielone z przyprawą Harris.
  • Dodaj mieszankę mrożonek meksykańską lub chińską oraz ser sałatkowy.
  • Ciasto francuskie dzielimy na części, rozłóż mięsko ze szpinakiem dodaj tartej mozzarelli.
  • Zwiń ciasto ściśle z farszem.
  • Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem i czarnuszka
  • Piecz około 20-25 minut w 210ºC

Smacznego życzy An Ka 🙂